vermeldenswaard

Vuurproef

Bruggen slaan‘Bruggen slaan’ heet het regeerakkoord van VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Diederik Samsom. Een titel met ambitie.

‘De polder is terug’, zei werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes (VNO-NCW). Net als FNV-voorzitter Ton Heerts mocht hij aanschuiven bij de besprekingen. Maar knopen doorhakken zat er niet in. De FNV is nog ‘in beweging’ en Heerts mag van zijn achterban geen sociaal akkoord afsluiten.

Wat wil het kabinet? Niet alleen fors bezuinigen maar ook hervormen. De arbeidsmarkt bijvoorbeeld. De WW moet worden beperkt, het ontslagrecht worden versimpeld, en honderdduizenden mensen met een beperking moeten aan de slag. Dit zijn inderdaad noodzakelijke stappen om het fundament onder de sociale zekerheid ook in de toekomst te garanderen. Uiteraard doen deze maatregelen pijn. Maar de arbeidsmarkt wordt er wel dynamischer van. Dat is lang niet verkeerd gezien de concurrentie met nieuwe economische spelers op de wereldmarkt.

Ton HeertsFNV-leider Heerts staat voor een vuurproef. Lukt het hem zijn achterban van hardliners mee te krijgen in de modernisering van de arbeidsmarkt? Samsom weet dat de voorgestelde aanpassingen hevig zijn. Daarom heeft hij tijdens de onderhandelingen met de VVD gevochten om Heerts wisselgeld mee te kunnen geven. Werkgevers moeten meer WW-premie gaan betalen. De laagst betaalde flexwerkers zoals schoonmakers kunnen makkelijker in vaste dienst genomen worden. Grote bedrijven moeten een vast percentage arbeidsgehandicapten aannemen. Oudere werknemers hoeven na ontslag hun huis niet ‘op te eten’ om een uitkering te krijgen. Er komt een ‘transitiebudget’ om snel nieuw werk te vinden.

In de praktijk blijkt dat goed ingerichte ‘mobiliteitscentra’ een sleutelrol hebben om mensen van werk-naar-werk te helpen. Neem Nedcar en bouwconcern Heijmans. Negentig procent van het personeel dat zijn baan kwijtraakte kon dankzij het mobiliteitscentrum snel elders aan de slag. Daar hebben werknemers iets aan.

Een uitgelezen kans voor Ton Heerts om zijn achterban duidelijk te maken waar de toekomst van de nieuwe vakbeweging ligt.