‘Zonder Schäuble loopt niets, met hem vrijwel alles’
De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble geldt als een hardliner die pal staat voor de euro. Alles moet wijken voor het grote doel: één Europa. Hij is de spil in het Griekse drama. Voor de zaterdagbijlage van Het Financieele Dagblad schreef ik een profiel van de Duitse politicus, die vecht als een leeuw voor een beter Europa. http://fd.nl/binaries/33/07/57/krant-20150815-6-002-021.pdf
Berlijn: tussen het Westen en de beer
De agressie van Poetin in Oekraïne heeft Europa wakker geschud uit de droom van de ‘eeuwige vrede’, stelt de Duitse historicus Heinrich August Winkler. Ik sprak de Berlijnse historicus voor de zaterdagbijlage van Het Financieele Dagblad. ‘Wil het Westen zijn positie in de wereld niet verder verzwakken, dan moeten Europa en het transatlantisch bondgenootschap eensgezind blijven’, zegt Winkler in FD Outlook van zaterdag 11 april 2015 http://fd.nl/fd-outlook/1099752/berlijn-tussen-het-westen-en-de-beer
Lex Hoogduin voorziet nieuwe zeepbellen in economie
‘Dit is nooit de bedoeling geweest’, zegt Lex Hoogduin, hoogleraar en voormalig bestuurslid van De Nederlandsche Bank in een interview voor het lentenummer van Banking Review (maart 2015). Ik sprak met hem over het grootscheepse opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Daarmee hoopt de ECB de inflatie aan te jagen en de economie te stimuleren. Voor Hoogduin is de ECB met het opkoopprogramma de Rubicon overgestoken. ‘Het besluit ondermijnt het Europese verdrag’. Hij vreest nieuwe zeepbellen.
Sylvester Eijffinger: ‘De lijken zijn uit de kast’
Langzaam begint het wantrouwen in de financiele wereld weg te ebben, constateert de Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger in een interview voor het winternummer van Banking Review (december 2014). De Europese Centrale Bank heeft met het doorlichten van de grote banken in Europa in ieder geval ‘de lijken uit de kast gehaald’. Maar of de euro daarmee uit de gevarenzone is? ‘Er zijn twee routes om opgewassen te zijn tegen nieuwe crises. De Europese Bankenunie is redelijk ver gevorderd. Daarnaast moeten de overheidsfinancien van de eurolanden gezond worden gemaakt. Dat loopt helemaal niet goed’, aldus Eijffinger.
Hoe ziet de arbeidsmarkt voor historici eruit – VU Amsterdam?
Dromen, denken, doen – dat is de titel van het Toekomstcongres dat studenten geschiedenis vandaag, 26 februari 2015, in de VU Amsterdam organiseren (13.00-18.00). Samen met o.a. journalist Ad van Liempt, historicus Martin Bossenbroek ben ik een van de sprekers. Hoe ziet de arbeidsmarkt voor historici eruit?
Hotspots van de heimat liggen nu ook in het oosten
Een ‘indrukwekkend succesverhaal’, noemt de Duitse topeconoom Marcel Fratzscher de hereniging van zijn land. De eenwording van de twee Duitslanden heeft tenminste 1.700 miljard euro gekost en grote inzet van alle Duitsers. Voor de zaterdagbijlage van Het Financieele Dagblad (8.11.2014) maakte ik de balans op van 25 jaar Duitse hereniging. En ik nam poolshoogte in Mecklenburg-Vorpommern. ‘We moesten bij Stunde Null beginnen maar er is veel bereikt. Er is meer welvaart en meer werk’, zegt een ondernemer.
De oorlog is terug in Europa
Wat begon als een conflict in Oekraine, is uitgegroeid tot een krachtmeting tussen Rusland en het Westen. Poetin heeft een ‘frozen conflict’ geschapen – een grijze zone tussen oorlog en vrede, zegt de Amerikaanse defensiespecialist Emile Simpson in een gesprek. Het Westen heeft een nieuwe militaire en politieke strategie nodig. Lees het artikel ‘Het is weer oorlog. En dat kost geld’, dat ik samen schreef met Rob de Lange voor de zaterdagbijlage van Het Financieele Dagblad, FD Outlook. http://digikrant-archief.fd.nl/vw/edition.do?dp=FD&altd=true&date=20140913&ed=00
Poetin, Merkel en de honden
Vladimir Poetin en Angela Merkel zijn de hoofdrolspelers in de crisis over Oekraine.
De Amerikaanse energie-expert Daniel Yergin: Handelsoorlog wordt ‘heel kostbare aangelegenheid’ voor Rusland.
Horst Teltschik, Duits buitenlandspecialist: ‘Alleen met een dialoog en samenwerking is deze crisis in Europa op te lossen. De sleutel ligt in Brussel, Berlijn en Warschau’.
Zie mijn verhaal in het Financieele Dagblad, opening FD Outlook 19.04.2014: “Russische roulette met economie”
Arnoud Boot en de winst van de crisis
‘De crisis heeft bestaande belangen ondermijnd. Dat is een ongelofelijke winst.’ Dit stelt de Amsterdamse econoom Arnoud Boot tijdens het ‘Economencafé’ van ESB in het Haagse Dudok.
Boot, Rabobank-econoom Hans Stegeman, Rotterdams hoogleraar Bas Jacobs en de Utrechtse econoom Erik Stam in discussie over de jongste cijfers van het Centraal Planbureau over de economie.
Conclusie: Nederland herstelt zich, na een driedubbele recessie. Maar waar komt de groei vandaan? Verslag van een levendig debat tussen pessimisten en optimisten.